2024. február 5., hétfő

Vállalkozó művész, alkalmazott művészet - Kőfaragó Zsuzsi fotográfussal beszélgettem




Kőfaragó Zsuzsi – fotográfus, grafikus, anya és vállalkozó

Vérbeli művészcsaládból származik, kamaszkora óta fotózik, a Budapesti Óbudai Egyetemen végzett nyomdaipari mérnökként. Bár a multi világban kezdett, mára 10 éve vállalkozó.

A szarkalábak hiánya ne tévesszen meg senkit: Zsuzsi feketeöves fotós és grafikus 15 év gyakorlattal a háta mögött. 2022-ben 6 munkáját is beválogatták a Magyar Tervezőgrafika E-book-ba, amely szakmai zsűri által kiválasztott 252 alkotó munkáit foglalja kötetbe.

2023-ben indította el Ceruzafaragó márkáját gyerekeknek játékos tanulást segítő kártyákkal, poszterekkel.

Zsuzsi szuperképessége egyéni látása és stílusa, ami mind grafikai munkáiban, mind fényképein megjelenik – alkalmazott művészet ide vagy oda.

Hallgassátok Spotify-on, Youtube-on, Podcast.hu vagy Apple Podcaston.

 

Artúr rajzai

TFCD projekt: angol mozaikszó (time for CD) jelentése időt az adatokért. Olyan kezdeményezés, ahol a résztvevők mind ingyen dolgoznak egy közös projekten. Pontosabban a fizetség az elkészült mű, amit ki-ki sajátjaként felhasználhat.

Idővonal: 
0:01:20 Alkalmazott művészet – kapcsolat a megrendelővel

„Csak azért, mert fizetnek érte nem tudok felvenni egy stílust, ami nekem nem összeegyeztethető akár a stílus béli, akár más értékrendemmel. Akkor inkább elesem attól a munkától.”

0:09:10 Ceruzafaragó

„Artúr lett az inspirációm, neki akartam olyan játékot, ami érték.”

0:12:21 Művész család, művész közeg

0:17:10 Elismerés

„Első körben az a fontos, hogy elégedett legyen a megrendelő. De bennem mindig az munkálkodik, hogy csak olyan anyagot adjak ki, amivel egy szakember is elégedett lenne.”

0:18:10 ’Ügyes vagy!’

„Ha dicsérni akarnak és azt mondják, hogy ügyes vagy, mindig úgy érzem, hogy egy kislány vagyok, akit megdicsért a tanárja. Onnan nehéz nagyot villantani.”

0:23:15 Munkaszerzés, karrier kezdetek

„Ha most találkozna a gyerekkori énem a mostanival, annyira büszke lenne rám. Pont azt csinálom, amit kiskoromban is akartam volna.”

0:29:06 Love story <3

0:30:56 Vállalkozói lét, árazás - vívódás

„Attól még, hogy szimpatikus az, akinek dolgoznék, attól még, hogy tök jó a projekt a kenyér ugyanannyiba kerül mindenkinek.”

0:35:53 Megbánás, kudarc

0:40:47 Munka-magánélet, tervezés

„Tervezek, aztán áthúzom, és valahogy megoldom.”

„Ez egy tudathasadásos időszak: Minden időmet Artúrral tölteném, de ugyanakkor nagyon jó néha nem vele lenni, és dolgozni, haladni valamivel”

„Amikor reggel felébredek, akkor vagyok produktív. Akkor mindent IS meg akarok csinálni: Leülök, és kipörgetem, ami van.”


0:46:50 Feltöltődés, önfejlesztés

„A flow nekem nagyon fontos. Feltölt, ha nem kell megszakítanom. Ha alkotok, az ki is kapcsol, mert hogy szenvedélyem a munkám. Annyira szeretem, hogy nem érzem azt, hogy dolgozom.”

0:51:00 Segítséget kérni

„Mindent én akarok csinálni. Én tudom, hogy csinálom, és ha nem úgy csinálja a másik, az zavar. Nyilván több jó megoldás van, de én hiszek az én jó megoldásomban.”

„Ha más is meg tudja egyedül csinálni, akkor én is”


0:52:40 Csapatmunka

0:54:33 Korlátok

„Sokszor érzem, hogy a korlát, ha nem túl szűk, akkor segít. A csapongó gondolatokat egy bizonyos útra tereli.”

0:57:50 Tervek, vágyak

„Fontos dolog, persze, hogy megkeressem azt, amit meg kell keresni vállalkozóként. De a komfortzónán kívüli dolgok, az újdonságok meg az együttműködés számomra mind azt jelentik, hogy másnak is értékes, amit csinálok.”


Hangmérök: Vincze Tamás
A felvétel a Telekom podcast stúdiójában készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése