2024. április 1., hétfő

Amikor az ön- és vállalkozásfejlesztés eszköz, cél és küldetés is - Istenes Petra, társadalmi vállalkozóval beszélgetek, az Énprojek.hu vezetőjével


Istenes Petra az Énprojekt.hu társadalmi vállalkozás megálmodójával, vezetőjével beszélgetek, arról milyen huszonévesen hirtelen sikeres vezetővé válni – ráadásul pont a COVID alatt, a social startupok világáról, sikerekről és nehézségekről és az útról, ami idáig vezetett.

Petra 2014 óta foglalkozik kommunikációval, HR marketinggel, márka- és közösségépítéssel, az ELTE Média Tanszékének vendégoktatója.

Az Énprojektet 2020. júniusában indította a koronavírus első hullámára reagálva. A kezdeményezés pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek, coachok, tanácsadók magánéleti- és karriertudatosságot segítő programjait teszi elérhetővé nehéz helyzetbe került társadalmi rétegeknek úgy, hogy az óradíjaikba 25% jótékonysági kulcsot építettek. Ennek a körkörös gazdaságra építő rendszernek köszönhető fenntarthatóságuk. Megalakulásuk óta több mint 700 résztvevőt támogatottak már 100 szakértő összefogásával. Munkájukat több hazai és nemzetközi díjjal is elismerték.

Az Énprojekt jelmondata „segítséget kérni oké”. Küldetésük, hogy a rászorulók számára is olyan elérhetővé és elfogadottá tegyék a segítő szakemberekhez való fordulást, mint a mindennapi fogmosást. Petra ezt vezetőként és a társadalamilag felelős segítő szakértők márkaépítőjeként támogatja.




Hallgassátok Spotify-on, Youtube-on, ApplePodcaston vagy a Podcast.hu-n.

 

Jegyzetek 

https://enprojekt.hu/
Istenes Petra LinkedIn profilja

Toms cipők

Servant leadership – szolgáló vezetés

ImpactHUB
Design Terminal mentorprogram
WU NGO Academy
PWC Civil Mentoring

SDG célok

Az Énprojekt partnere az IT fejlesztésekben: Zenosyne Technologies Kft.
Az Énprojekt partnere az adatvédelem tekintetében: GDPReg Kft.

Timeline

2:00 Kinek segít az Énprojekt?
3:24 Miben különbözik egy társadalmi vállalkozás és egy forprofit?
"Én úgy gondoltam, hogy sokkal inkább hasznos és az én vezetésem alatt megvalósíthatóbb a mi küldetésünk akkor, ha rá vagyunk kényszerítve, hogy ne pályázatokból éljünk meg, és van bennünk egy alapvető karakter, hogy fenn kell tudnunk tartani magunkat. Nagyon sok jó ember van, nagyon sokan szeretnek adományozni. Ez egy jó dolog, de ahhoz, hogy ez tényleg fenntartható legyen sokkal inkább találtuk útnak, az elején is már, hogy próbáljunk a piacból megélni.”

6:55 Működési modell
9:10 Hogyan választod ki a kollégákat?
„Nálunk mindenki önkéntesen jön, és e felé lehet alvállalkozói státuszt vállalni, de nem lehetsz úgy alvállalkozó, hogy ne önkénteskednél, ez is a társadalmi vállalkozás veleje”

11:00 Az Énprojekt története „Mi a szerepe a te életedben az Énprojektnek?”
15:15 Hogyan lett a magyar szakos bölcsészlányból startupper?
18:38 Miért hagytad el a multi világot?
„Amikor 2020-ban beütött a COVID, akkor én már nagyon kicsinek éreztem már ezeket a pozíciókat olyan értelemben, hogy láttam, hogy mennyire sok idő, amíg megvalósul egy startégia, amíg végig megy egy szervezeten egyegy jó ötlet. Azt éreztem, ami tök normális nagyvállalatoknál. Azt éreztem, hogy nagyon kis szeletére van ráhatásom egy ügynek. Bennem meg tobzódott a tenni akarás, és az, hogy haladjanak a dolgok.”

„Amikor elkezdtük az Énprojekt.hu-t, nekem nem voltak vállalkozói ambícióim. Tudtam, hogy szeretnék majd egyszer vállalkozni, de igazából a motivációt azok az emberek adták, kiknek először munkahelyet találtunk, és pár hónappal később visszajöttek, hogy szeretnének nekünk adományozni az első fizetésükből. Pislogtam ott, mint hal a szatyorban: jó, kitalálom, hogy hogy kell, még sosem csináltam ilyet.”

„Miért olyan munkát keresek, ami mellé belefér az Énprojekt, miért nem az Énprojekt a munka?”

„Máshogy állunk hozzá a segítségkérésnek a folyamatához: gyakorlatilag a segítségkérés útját innováljuk. Ez nem szimplán egy platform vagy közösség, hanem egy más attitűd a segítségkérés mivoltához.”

23:12 Hogyan kezdted el komolyan venni magad? Önfejlesztés, vállalkozás fejlesztés

„Kapcsolatrendszeren túl ez sokkal inkább értékrend alapú kapcsolódás. (…) Van egy kulcsfontosságú üzenetünk, hogy segítséget kérni Oké, és mindazok kapcsolódnak ehhez, akik egyetértenek ezzel a kijelentéssel, és képviselik azt az ügyet, hogy segítséget kérni szélesebb körben legyen oké, elfogadott és elérhető.”

27:20 Hogyan találnak meg benneteket?
28:31 Nagyon fiatalon lettél vezető, mi volt számodra a legnehezebb?

„A saját magam lendületét jobban tudjam mobilizálni és beosztani, ne futtassam ki magam, tanuljam meg tárolni az energiáimat, megfontoltabban osszam be az energiáimat – illetve a csapatét is.” 

33:20 Tudatos tervezés, rutinok 
„A szervezet is igényli most már. Most már vagyunk annyian, hogy kelljen egy nagyobb egy nagyobb fokú szervezettség. (…) Mivel skálázódunk tovább, ezért igazából elengedhetetlen, hogy az az egyébként kezdetben is tök jó, összetartó közösség, aki – ezt biztos sokan ismerik, hogy az elején még buliból vagytok benne egy kicsit, kizárólag élvezitek, nagyon intuitíve halad valami, ami tök oké, csak bizonyos létszám mellett már nem lehet ezt fenntarthatóan csinálni, nem mondom, hogy visszatértünk a multis dolgokhoz, de most nagyon jól tud érvényesülni, amit ott láttam. Sokkal inkább nyugodott le az én természetem is, hogy rendszereket és ciklikusságokat, szabályokat tudjunk bevezetni a szervezetbe.”

36:48 munka magánélet határok és egyensúly
„6 év alkalmazotti munka után, amikor megvolt az időkerete a munkának, ami most is megvan, de az, hogy ezt te tudd beosztani, és te tudj élni az időddel, az gyakorlati kérdés is. Erre át kell állni fejben.”

38:40 Tér adás saját magamnak – önismereti munka - önelfogadás

„Az, hogy megtanulj magaddal együtt élni, az szerintem annak az elengedhetetlen feltétele, hogy tényleg jó vezető tudj lenni. És nem csak a saját kis homokozódban, hanem azon túl is. És egy bizonyos cél érdekében.”

44:15 korlátok
47:18 Elismerés, kinek a véleménye számít?

„Kinek a véleménye fontos? Annak, aki tud kapcsolódni hozzá. Akinek ez egy teljesen életidegen dolog, és 100% kapitalistaként gondolkozik, annak a véleménye érdekesség, érdekel, de más a célközönsége. Ezt is nagyon fontos megtanulni, hogy ezt a célközönséget le tudja az ember szűkíteni.”

„Az első 1-1,5 éven volt fontos, hogy milyen díjakat kapunk, vagy hogyan motivál minket a szakma elismerésekkel. Most már sokkal inkább elismeréskét tekintek arra, hogyha látom, mennyien jelentkeztek hozzánk. Mennyien vannak, akiknek ténylegesen tudtunk segíteni. Most már sokkal kevésbé a külső elismerést, hanem a belső eredmények.”

50:02 Mire vagy a legbüszkébb?

„A legbüszkébb arra vagyok, hogy sikerült megfogni egy olyan üzenetet, egy olyan ügyet, ami tényleg ennyire szervesen közel áll hozzám és ami szervesen közelít másokhoz. Ez tényleg egy fontos dolog, ez tényleg megmozgatja az embereket, ehhez kapcsolódnak, ebbe önkéntesként nagyon sok órát tesznek bele mások is. Ez valami valódi, amit szimplán csak digitalizálunk.”

„Én nem mondom, hogy mindenkinek pszichológushoz, coach-hoz vagy tanácsadóhoz kell járnia, azt viszont igen, hogy aki szeretne, annak legyen meg rá a lehetősége.”


52:12 Mit tanácsolsz annak, aki most kezd társadalmi vállalkozásba?
53:14 Célok

„Tennivaló az van, a kapacitásokat kell átgondolni máshogy. Hidat kell építeni, egy sokkal erősebb és több helyen megszülető hidat a forprofit és a nonprofit szakma között. Mint társadalmi vállalkozás, ami a kettő között áll, ez egy alapvetően híd szerep. Nagyon jó tudatosan az elejétől kezdve így építkezni, mert mind a két oldaltól tudsz az elejétől kezdve tanulni.”


www.gyongy.berta.hu

A felvétel a Telekom Podcast stúdiójában készült.
Hangmérnök: Vincze Tamás

Zene: Cooking by Alex-Productions | https://onsound.eu/ Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/ Creative Commons CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése